Simplytalks: dierproefvrij leven

Hai guys,

Simplytalks is een rubriek die jullie hier nog veel zullen zien aangezien ik ervan hou om gewoon mijn hart te luchten via het schrijven. Dus elke keer als ik met iets zit (kan van negatief tot positief zijn) zullen jullie hier wellicht snel een simplytalks zien verschijnen. Daarnaast hou ik ook van kletsen dus ik zou zeggen: als dit verschijnt: neem een tasje thee en een koekje en enjoy!


Zoals de titel als doet vermoeden ga ik het ’s hebben over dierproefvrij leven. Zoals velen van jullie weten ben ik iemand dat al een aantal jaren het voornemen heeft om een dierproefvrije stash te hebben (zowel make-up als verzorgingsproducten). Echter moet ik eerlijk bekennen dat dit nog niet is bereikt en het ernaar uitziet, dit ook niet te bereiken…

Want weet je, ik heb het ergens echt moeilijk mee… Ik heb het moeilijk met het feit dat je tegenwoordig in een maatschappij zit waar je bedrijven niet op hun woord kunt vertrouwen. Ik heb het er moeilijk mee , dat ik elk product moet liggen nakijken en moet researchen voor ik het koop en voor ik er maar een review over durf te schrijven. Want , hé, het is niet omdat bedrijf x vorige week beloofd heeft dat het niet op dieren test of verkoopt in China of ingrediënten gebruikt dat niet getest zijn op dieren dat het daarom volgende week nog zo is.
Weet je, ik heb mateloos veel respect voor Sophie van Naoki.nl dat zij daar de wilskracht voor heeft. Haar lijsten zijn voor mij zo heilig als de website bcfi.be (een website waar je elk geneesmiddel kan opzoeken en zo weet waarvoor het dient. Use it everyday @ work!). Maar ik vind het gewoon jammer, dat zij helaas regelmatig updates moet voeren aan de lijsten (waar ze dan bekend maakt dat bedrijf x niet meer dierproefvrij is).

Ik vind het oprecht jammer, dat we in een maatschappij leven waar bedrijven naar hun klanten niet gewoon transparant kunnen zijn . Waar ze niet gewoon eerlijk op hun website kunnen zetten: hé, wij testen op dieren of hé testen wij niet op dieren of hé wij testen niet op dieren vroeger maar besloten dit wel te doen. Waarom moeten wij, als klanten, continu naar bedrijven mails liggen sturen met de vragen : Testen jullie op dieren? Verkopen jullie in China? Gebruiken jullie ingrediënten die op dieren zijn getest?
Weet je wat er nog het rottigste is over heel deze zaak? Dat een bedrijf dit allemaal kan ontkennen om dan bij wijze van spreke volgende week al van gedacht te zijn veranderd en hier dan niet eerlijk over is…
Komaan hé, wees gewoon eerlijk mannen! Als je als bedrijf beslist om te verkopen in China, please have the guts to be honest about!

Wat er ook is , is dat ik gewoon in december een beetje anders ben beginnen te denken over mijn waarden en normen.
Zo heb ik in december op een kerstfeest voor mensen in armoede, de moeite gedaan om van de dames hun handen te verzorgen en eventueel ook te lakken. Zo heb ik zelf handcréme gemaakt , mani bombs (thanks to Zolea) en scrubs. Daarnaast heb ik bedrijven aangesproken (via mail als rechtstreeks face to face) om te vragen achter staaltjes en producten zodat ik fijne goodiebags kon samenstellen voor deze dames als cadeautje. Wel , zo heb ik verschillende bedrijven via e-mail aangesproken zoals unilever, procter and gamble, lidl en zelfs Lush. Zo kreeg ik van de eerste twee de reactie: Sorry , maar neen we steunen niet! En eerlijk? Ik was dan degene die dezelfde dag zei: ik koop nooit meer iets van hun! Van lidl kreeg ik de reactie: heel tof idee maar een beetje kort op de bal. Try again next year! Wel, kei toffe reactie! Ik was erg blij hiermee. En dan Lush, het bedrijf waar ik de hoogste verwachtingen van had aangezien ik addicted ben to their products. Wel, van hun kreeg ik de reactie: we sturen het door naar PR gedeelte van ons bedrijf en die zullen iets laten weten. Wel, als je niet teleurgesteld wilt worden, stop reading… Want , ik heb geen reactie meer gekregen van hun… Mijn hartje was (dramadrama) gebroken. Maar nooit meer iets van Lush kopen, no way! Maar minderen : dit nam ik voor maar sinds woensdag total fail… Damn you Lush. Een beetje later heb ik dit verwoord in een groepje vol lush verslaafde en had ik het gevoel dat mensen mij dit kwalijk namen want hé Lush krijgt zo’n duizende e-mails dus kan ik toch echt niet verwachten dat ze er op reageren. Daarnaast, waarom zou ik daar door er minder van kopen? Komaan dat is toch te zot voor woorden… Wel, in my defence: unilever en procter & gamble zijn ook grote bedrijven dat wellicht duizende e-mails krijgen met deze vraag. Maar zij deden wel de moeite om te reageren. Dus ik kan het niet verwachten van hun om te reageren huh? Wel, als die twee grote bedrijven het kunnen, waarom zij niet? En eventjes ter verduidelijk: dit is niet om Lush slecht te maken. Totaal niet! Ik hou van Lush maar wel, not everything is perfect. Mijn punt zal straks wel duidelijk worden.
Want laten we even over gaan naar het leuke gedeelte van dit verhaal: zo ben ik verschillende winkels in Mechelen binnengegaan. Onder andere Rituals , The Body shop , Ici paris xl en Yves Rocher. Bij Rituals: heel tof idee! Hier is een zak met samples met twee soorten dagcreme. Die voor die doelgroep en de andere voor die doelgroep. Enjoy! . Bij the body shop: Tof idee! Ik ga niet kei veel geven maar toch een aantal fijne staaltjes van ons best verkopende product: de bodybutters. Bij Ici Paris Xl: parfumstaaltjes ga ik niet kunnen geven. Maar hier een aantal voor het gezicht. Dan komen wij Yves Rocher: Heel tof idee! Wacht eventjes hé! *een aantal minuten later* Hier een zakje vol met parfumstaaltjes en voor het gezicht. Heel tof idee en als we jou nog is kunnen helpen, laat maar weten!

Waarom ik dit nu deel? Wel, bij Rituals en The body shop is dit natuurlijk helemaal awesome. Want zij testen niet op dieren en hielpen mij! Bij Ici Paris Xl en Yves Rocher : wel, het schoentje knelt al bij het feit dat bij Ici paris xl amper merken zijn die niet testen op dieren en Yves Rocher is helemaal niet zuiver hierin, want zij testen wel. Maar weet je? Toen ik hulp zocht voor het goede doel, voor een doel dat niet enorm bekend is maar er wel is (you can search it: atd vierde wereld) , boden zij ook aan om te helpen. Dus ja , zij testen op dieren maar ze hielpen mij.
Lush test niet op dieren, maar deed zelfs de moeite niet om te antwoorden.
Snappen jullie mijn punt nu? Als ik mijn waarden en normen vergelijk moet ik zeggen dat ze beide niet perfect zijn. Dusja , dat maakt het moeilijk. Want ik ben iemand dat niet wilt dat een merk op dieren test ,maar langs de andere kant: ik ben ook maar mens dat ook nog andere waarden en normen heeft als dat.

Ben ik perfect? Neen . Verre van! Maar moet ik dan van andere merken verwachten dat zij perfect zijn? Totaal niet! Dus ja, ondanks dat Lush mij niet heeft geholpen, ik steun hun in alles! Want ik hou van Lush. Als ik maar één merk zou mogen gebruiken in mijn leven, dan zou Lush mijn keuze zijn. Ik beken dat ik stiekem uitkijk om nog eens naar Londen om naar hun grootste winkel te gaan. Zo heb ik de lieve verloofde al laten weten dat ik als einde van de honeymoon daar een treatment wil in de spa (he better saves for it , hihi!).
Maar ga ik dan Yves rocher blijven boycottten? Nee dat ook niet. Want ze deden de moeite om mij te helpen.
Dus als ik afga op mijn waardes en normen, moet ik beide bedrijven een tweede kans geven .

Is het de bedoeling om jullie te stimuleren om jullie er niets meer van aan te trekken? No I won’t! Stimuleer ik jullie om zelf na te denken over wat belangrijk is voor jullie? Yes I will.

Daarom ga ik in de toekomst hier gewoon producten reviewen van producten die ik zelf heb gekocht omdat ik er oprecht nieuwsgierig naar was. Dus ja, het kan zijn dat jullie dan een product gaan zien van Yves Rocher of een ander merk. Met als duidelijk verschil: dat ik er wel duidelijk in de intro bijzet of het getest is op dieren of niet. Dan kunnen jullie zelf uitmaken of jullie verder lezen of niet.

Merken dat niet testen op dieren, zal ik natuurlijk blijven toejuichen! Maar ik wil gewoon niet hypocriet doen en zeggen dat ik geen enkel product gebruik dat niet getest is op dieren terwijl ik achter de schermen dit wel doe, omdat ik x een fijn product vind of etc.

Ik vind het zeer belangrijk dat wat jullie zien op instagram, facebook, twitter, mijn blog; de echte Esmée is. De Esmée dat jullie kunnen tegenkomen op straat en waarbij jullie kunnen zeggen: wel , jij bent niet fake op social media, jij bent gewoon jij! Want dat is het grootste compliment dat een blogger in tijden van deze kunnen krijgen.
Daarom ook dat ik in méér dan 1500 woorden mijn hart is heb gelucht. Wel, eerlijk : ik voel mij nu wel een pak lichter.
Jullie zijn beter als al die therapeuten bij een!

Als jullie graag jullie ei is kwijt willen, go for it! Send me an e-mail or anything, ik sta er voor open!

Bedankt voor te luisteren. Jullie zijn geweldig!

Geef een reactie